Yoga

TİBET YOGASININ TARİHÇESİ

Tibet yogası akıl, beden ve ruhun bileşkesidir ve budizme dayanır. Kutsal Tibet Lamaları her anı dopdolu, farkında olarak yaşamaya inanırlar. Bu Lamalar 100 yaşına kadar yaşarlar ama 50 yaşinda görünür ve hissederlerdi. Onların sonsuz gençlik ve sağlık sırları `5 ayin` adı verilen 5 basit yoga eksersizine dayanırdı ve bu ritueller yüzyıllar icinde Tibet manastırlarında geliştirildi.

Bu gelenek 1930 yılında emekli bir ingiliz subayı olan Corl Bedford tarafından batıya getirildi. Bu kişi 3 yıl boyunca Lamalarla yaşamış ve 5 ritueli düzenli olarak çalışmıştı. Ülkesine döndüğünde bir çok yaş daha genç gösteriyordu. Arkadaşı Peter Kelder Bredford`un yaşadıklarını ve tecrübelerini “Gençlik pınarının kadim sırrı” adlı kitapta topladı. (Bu kitap Türkiye`de “Tibet`in ebedi gençlik pınarı” adı altında yayınlandı)

Bu 5 ritueli yapmaya başlayan milyonlarca insan gençliğin geri kazanılması , canlılık ve depresyon, romatizma, sırt ağrısı, diabet, sindirim, solunum ve kalp problemleri gibi rahatsızlıkların iyileşmesi gibi inanılmaz deneyimler yaşadılar.

Rustam ve Raiza Patel 3 kalp krizinin ardından mükemmel bir şekilde sağlığını geri kazanmıs bir arkadaşları sayesinde 5 ritüelle tanıştılar.

Bundan çok etkilenen Raiza A.B.D`ye gitti, Tibet yogası üzerine dersler aldı ve dönüşünde birçok kitap ve 5 ritüelin videosunu yanında getirdi.

Ritüelleri yapmaya başlayan Raiza ve Rüstem bir kaç hafta içinde disk kayması probleminin iyileştiğini gördüler. Çift daha sonra Tibet Yogasını başka arkadaşlarıyla da paylaştılar ve onlar da bu yoganın fiziksel/ruhsal olumlu etkilerini yaşadılar.

Ritüellerden çok fayda sağlayan bir hanım bununla ilgili olarak Times of India gazetesine bir makale yazdı. Bu makaleyi okuyan yüzlerce kişi telefonlar edip 5 ritüeli öğrenmek isteyince Raiza Tibet Yogası ve meditasyonunu tanıtan atölye çalışmaları ve derslerine başladı.

Katılanlardan alınan geri bildirim dramatik bir boyuttaydı… Hepsi de çok enerjik hissetmişler, sırt ve boyun ağrıları iyileşmiş, yüksek tansiyon ve şeker azalmış, konsantrasyonlari artmış, randımanları yükselmiş ve çok daha pozitif hissetmeye başlamışlardı.

“ Hanımlardan eşlerinin işten eve enerjik ve taze dönmelerinin sosyal ve aile hayatlarını ne kadar olumlu etkilediğini duymak öyle hoş ki!” diyor Raiza.

TİBET YOGASI NEDİR?

Tibet yogası, 5 Tibet ritüeli, meditasyon, praanayam ve olumlu düşünceye dayanan beş basit ama dinamik yoga egzersizinden oluşur.

Bu beş Tibet Ritueli Tibet Lamaları tarafından uygulanan ritüel egzersizlere temellendirilmiş yoga rutinleridir ve Lama rahiplerinin çok uzun yaşamasına ve çok genç kalmalarına sebep olmuştur. 1930`larda eski bir ingiliz subayı tarafindan batıda tanıtılan ve yaşlanmayı önleyen bu öğreti günümüzde tüm dünyada uygulanmaktadır. Tüm rutin 20 dakikadan az bir sürede tamamlanabilmektedir.

Tibet egzersizlerinin önemli bir parçası fiziksel aktivitenin bilinçli nefes alış verişleriyle senkronize edilmesidir. Bu yedi çakranın ve hormonal salgılamanın dengelenmesini sağlar; sindirim, kardiyovasküler, sinir ve solunum sistemlerini etkiler.

Bu düşük profilli Lama yoga sırları tüm enerjilerin açığa çıkmasını ve mucizevi bir gücün içinize hakim olmasını, sizinle işbirliği içindeki tüm kozmik enerjinin bedeniniz ve ruhunuza en iyiyi sunmasını sağlar.

BEŞ TİBET RİTÜELI

Tibet lamalrının gençlik ve canlılık iksiri olan beş Tibet ritüeli herkes tarafından kolayca yaplabilecek yuksek enerjili egzersizlerdir. Cok kisa bir zaman diliminde uygulanabilen bu egzersizler yeni başlayanlarda dahi mucizevi etkisini hissettirir.

BEŞ RİTÜEL NASIL ETKİLİ OLUYOR?

Beş Ritüel evrensel enerjinin vücudumuza girmesini , prana yani chi(yaşam) enerjisinin yedi çakramızdan serbestce akışını ve bedenve usumuzu canlandırmasını sağlar.

Endocrine bezelerini harekete geçirerek hormonal salgılamamızı düzenler. Daha once de belirtildiği gibi kardiyovasküler, sinir , sindirim ve solunum sistemlerimizin doğru çalışmasını sağlar.

FAYDALAR

Tibet yogasını düzenli olarak sadece 15 gündür uygulayan katılımcıların belirttikleri faydalar ;

  • . Çok enerjik ve genç hissetmek, dolayısıyla daha uzun saatler yorgunluk hissetmeden çok daha verimli çalışabilmek
  • . Odaklanma ve hatırlama kapasitesinin artması.
  • . Rahatlık hissi ve stresle daha iyi başa çıkabilme
  • . Hazım sistemi ve uyku kalitesinin iyileşmesi
  • . Sırt ağrıları, eklem ve romatizmal problemelerin düzelmesi
  • . Kilo, tansiyon ve diyabetin kontrol altına alınması.
  • . Genel olarak iyi ve fit hissetme – depresyonun yok olması

    Hergün düzenli olarak uygulanan Tibet yogasının orta vadede bunlara ek olarak diğer bilinen faydalar ise

  • . Sırt, bel ve eklem ağrılarının tamamen iyileşmesi.
  • . Hafızanın artması
  • . Görme yeteneğinin artması
  • . Saç büyümesi
  • . Kilo kaybı
  • . Fiziksel enerji ve dayanıklılığın artması, dinçlik
  • . Fiziksel ve ruhsal sağlığın gelişmesi
  • . İyi hissetmenin artması
  • . Kaliteli ve iyi uyku
  • . Migren ve başağrılarının iyileşmesi
  • . Tazelenme, genç hissetme ve görünme
  • . Zindelik ve canlılığın seks hayatına olumlu etkileri

BİLİMSEL AÇIKLAMA

Binlerce yıldır tıp doktorları ve sağaltıcılar vücudun çakra olarak da bilinen yedi temel enerji noktası olduğunu ve bu noktaların yedi lenf bezesiyle ilişki içinde olduğunu kabul etmekteler.

Çakralar dönen burgaçlar şeklindeki temel enerjilerdir. Bu burgaçlar çoğaldıkça yaşam daha güçlenir ve yönlendirilebilir.

Son tıbbi araştırmaların güvenilir kanıtlarına gore yaşlanma süreci hormonlar düzenlemektedir. Beş Tibet ritüelinin vücuttaki hormonal dengeyi normalleştirdiği, böylece sürekli gençlik, sağlık ve canlılığın anahtarını elinde tuttuğu söylenmektedir. Ritüeller vücuttaki enerji sistemlerini uyarır, çakraları uyandırır ve enerjinin içimizden dışa , ayak ve ellerimize kadar hareket etmesini sağlar.

Ritüellerin arkasındaki teoriye göre Kundalini , yani ruhsal enerjinizomurganızın en alt bölümünde yer almakta ve depolanmaktadır ; ritüeller de bu enerjiye ulaşmanın en çabuk, en etkili ve en güvenli yoludur.

Bazılari bu ritüelleri izometrik egzersizler olarak adlandırmaktadır. Bunlar her ne kadar kas esnetmeleri ve kas yapısının gelişmesine yardim etseler de , öncelikli amacı bu değildir. Burgaç döngülerimiz gençken hızlıdır ancak yaşlandıkça, eğer egzersiz yapmıyorsak ve stresliysek, yavaşlarlar.

Yavaş ve anormal burgaçlar normal olmayan sağlık, bozulma ve yaşlılığa yol açarlar.

Beş ritüel dönen burgaçların hızını normalleştirir. Onların aynı ölçüde ve uyum içinde tutar.

AKUPUNKTUR MERİDYEN DENGELEYEN YOGA TEKNİKLERİ

Bu yogayı tamamiyla eşsiz kılan, basit bir el hareketleri serisiyle akupunktur meridyenlerini dengeleyen tekniğidir. Yapmak sadece bir kaç dakika alır ama her gün çok sağlıklı ve iş hissetmenize yardım eder. Bu noktalar sofistike bilimsel aletlerle ölçülmüş ve sonuçları görülmüştür. Eğer meridyenleriniz dengelerini kaybederlerse veya gün içinde kendinizi içi boşalmış gibi hissederseniz kendinizi çabucak ve kolaylıkla dengenize kavuşturabilirsiniz. ( Hatta bir kahve molası sırasında depo odasında veya banyoda!).

AKUPUNKTUR MERİDYEN DENGELENMESİ İLE İLGİLİ DİĞER YOGA TEKNİKLERİ

Bu enerji yoga teknikleri akupunktur ve aku-basınç tekniklerine benzer bir şekilde etkileri olan ve hatta vücuda dahi dokunulmadan yapılan uygulamalardır. Akupunkturun yerini tutmaz ancak bir kez öğrenildikten sonra fazla çaba sarfetmeden bir kaç dakika içinde bir çok öncelikli akupunktur meridyeninizi kendi kendinize dengeleyebilirsiniz.

Yeni bir tıbbi buluş duyurusu gibi algılanmamasını umuyoruz ancak yapılan mikro amperik ölçümlerde inanılmaz değişiklikler görüldü. (Benzer bir yaklaşım Almanya`da sağlık sektöründe hem tanı hem de tedavi amaçlı yoğun olarak kullanılmaktadır).

Mesela sigara kullanıcıları test edildi. Bu kişilerin akciğer noktaları çeşitli iritasyon ve dengesizlikler gösteriyordu. (bir tarafta çok yüksek değerler okunurken diğer tarafta çok düşük değerler söz konusuydu.

Tekniğin bir dakikalık uygulanmasından sonra noktalar elektriksel olarak dengelendi ve sakinleştiler. (düşük ve eşit ölçümler).

Burada dikkate alınması gereken bir nokta daha var: Bir çok kişi pasif sigara içiciliğinin tehlikesinin farkında ama hiç pasif dengesiz meridyen etkisini düşündünüz mü?

Inanılmaz gelecek ama , sigara içmeyen sağlıklı kişilerden oluşan ve sağlıklı ölçüm verileri elde edilen arka arkaya sıralanmış bir grup insanın en arkasına sigara içen ve dengesiz ölçümler elde edilmiş bir sigara içici yerleştirildi ve bir önündekiyle temas ettirildi. Aynı zamanda sıranın en önündekine yapılan ölçümlerde bu kişinin meridyen dengesinin bozulduğu gözlendi. Hızlı bir meridyen dengeleme sonucunda değerleri tekrar normale döndü.

Biser hocam lütfen bize info@siaklakhang.com email adresinden ulaşın

-Alper

This will close in 20 seconds